dijous, 8 de setembre del 2011

Festes d'Olot. La Garrotxa

coneixercatalunya.cat
Festes del Tura
Les festes del Tura són les festes Majors d'Olot. El seu nom prové de la patrona de la ciutat, la Verge del Tura, i es celebren pels volts del dia 8 de setembre.
És una de les festes majors estivals més concorreguda de Catalunya i es caracteritza pel gran nombre d'actes i concerts a l'aire lliure. Cal destacar que a diferència de la majoria de festes majors de ciutats mitjanes, les Festes del Tura es desenvolupen íntegrament dins de la ciutat, sobretot al casc antic.
Potser l'acte més tradicional de tots és el ball de gegants, nans i cavallets a la Plaça Major de la vila, que coincideix sempre amb el dia 8 de setembre. Els gegants d'Olot, el Gegant i la Gegantessa, encapçalats pel Cap de Lligamosques són sens dubte les figures més representatives de les Festes del Tura.
Pel que fa a les activitats nocturnes, destaca la Turinada que està esdevenint la festa nocturna més multitudinària, esbojarrada i popular. Aquesta és una festa/rua que travessa el centre d'Olot acabant al carrer del Tura, on se celebra el Ball de l'Hora, comprimit per la multitud, amb molts decibel·lis, aigua i globus gegants. Tot i no dur gaire més de 15 edicions la Turinada s'està consolidant com una autèntica tradició olotina.
Els Gegants d'OlotEls gegants, nans i cavallets, juntament amb la resta de la faràndula (l'Àliga Vella, l'Àliga Nova, el Bou, El Drac del Carme, el Pollastre, el Conill amb els dos Conillets, la Vaca, el Gat i el Porc i el Xai) són en diverses ocasions d'aquestes dates els protagonistes en els diversos cercaviles que volten pels carrers d'Olot.
Altres actes que tenen lloc durant aquests dies son: sardanes, concerts de música, "La Batalla de les Flors" -desfilada de carrosses i batalla de confeti-, competicions esportives, curses de braus, els correbous, el correfoc a càrrec de Pim Pam Pum Foc i, darrerament, els "encierrus".
Una bona mostra de la participació ciutadana a les propostes festives són també: el Ball de l'Hora, la Turinada, l'Estirada de corda o el concurs de Llançament de Pinyol d'Oliva.
Les festes del Tura es clouen cada any amb una gran exhibició pirotècnica seguida de nou pel tradicional Ball dels Gegants, amb espelmes, a la plaça Major.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Festes_del_Tura

Enllaços externs: http://joventutiesports.olot.cat/festes/



El ball dels gegants


El ball dels nans


El ball dels cavallets

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada