dimecres, 7 de setembre del 2011

Ia i Batiste

IA I BATISTE
Duet nascut als anys setanta, compost per Josep Maria (Ia) Clua i Jordi Batiste. La seva música és molt innovadora al seu moment, i beu tant de la tradició de la cançó com de les noves tendències alternatives i progressives del rock. La seva trajectòria està marcada per l'àlbum CHICHONERA'S CAT (1975). Tant Ia Clua com Jordi Batiste tenen sòlides carreres com solistes.
Ia i Batiste es forja el 1972 quan Ia Clua i Jordi Batiste decideixen ajuntar les seves experiències musicals. Clua representa la poesia i el lirisme i prové de la tradició de la cançó (havia començat el 1968 amb el grup Dos+Un). Per la seva part, Batiste és la rauxa i la innovació: comença als quinze anys amb la formació Els tres tambors, per anar a parar a la Companyia S.L., el grup que acompanya les primeres actuacions del galàctic Sisa. Però Jordi Batiste és l'ànima del projecte Maquina!, grup pioner de música underground i progressiva a l'Espanya de final dels anys 60, amb repercussió a nivell europeu.
UN GRAN DIA (1972) és el primer treball del grup, una mescla anàrquica però suggestiva de poesia i electricitat, entre la nova cançó catalana i la música experimental i progressiva del moment, d'arrel anglosaxona. El duet enregistra indistintament en català i anglès.
Joan Manuel Serrat els produiex CHICHONERA'S CAT (1975), que esdevé un dels àlbums més importants de la música progressista del país a la dècada dels any 70. Una visió poètica de la realitat, amb apunts dolços i multicolors, un mostrari de delicades i minúscules obres d'art. Un àlbum que es defineix per "Bon dia, lluna", "El noi i la cançó" i "Ocells", però sobretot per "El gessamí i la rosa", el poema de Josep Carner musicat per Ia Clua. El duet es dissol després d'aquest àlbum, en el seu millor moment.
Amb la inesperada acceptació de les reedicions del duet, Ia i Batiste tornen als escenaris i enregistren el disc EN DIRECTE (1993), recull de les seves actuacions a l'Espai de Barcelona amb la col·laboració de representants de les noves generacions del rock català.
Al cap de tres anys publiquen ESFERA MALHEUR (1995), que presenten en un memorable concert el dia de Sant Jordi a sobre d'una Golondrina del port de Barcelona, que va navegant tot el dia amb desenes de convidats a bord com Serrat, la Dharma o Carles Benavent. També actuen com a convidats en el concert de l'Elèctrica Dharma al Palau Sant Jordi. Aquell mateix any el grup es torna a dissoldre i des de llavors tant Ia Clua com Jordi Batiste han seguit per separat amb les seves respectives carreres musicals.
http://www.icatfm.cat/

(Una cançó plena de records) 

M'he trobat enamorat de tu
bo i mirant-te a través del sifón
com una finestra inversemblant
tu eres una imatge de verd clar
i les bombolles eren com ocells.

Era tan bonic aquell moment,
tu mirant-me, neta i transparent,
que un quadre s'ha format.
Com una reina tu eres d'aquell món
i les bombolles eren com ocells.

I és que les lletres de la marca del sifón
i l'efecte casual que té la refracció
han col·locat una gran corona
sobre el teu cap:
sifons de Martorell.

Les lletres de la marca del sifón
de Martorell S.L.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada