dissabte, 17 de setembre del 2011

Llonguet


gastroteca.cat
El llonguet es un pa artesà típic de Catalunya; és petit, d'uns 100 grams, ovalat i amb un solc tot al llarg en la seva part superior. Actualment ja no se'n troba a gaires forns, i dels que hi ha, pocs són autèntics llonguets.
S'elabora amb pasta de pa normal, però el secret del perquè queda diferent la molla és la forma en que es treballa la pasta, que es plega d'una manera concreta fins fer-ne una barra i després de deixarla reposar, es torna a repetir el mateix procés per segona vegada deixant reposar la pasta un altre cop el temps necessari abans de tallarla a trossos; cada tros és un llonguet, que abans d'enfornar-lo se li fa un petit tall al mig perquè grenyi. S'ha de coure a temperatura alta i poca estona, raó per la que abans era el primer que s'enfornava després de cremar els costals o la llenya; i he dit 'abans' perquè ja quasi no queden forns que cremin llenya.
Fa molts anys el pa es pesava, i si no arribava ben bé al pes que havía de fer la peça, es posava un trosset de pa per complementar, però això va anar variant, i més cap aquí la torna era un llonguet o un crostó de coca d'oli o de forner amb sucre, pinyons i anís, cosa que molts i moltes ja esperàven i que abans d'arribar a casa ja s'havien crospit.
Parlo amb propietat perquè el meu avi, el mau pare i un tiet han esta forners tota la vida, i jo he crescut entre sacs de farina.


Com es plega la pasta per fer llonguets 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada