divendres, 16 de setembre del 2011

Pa amb tomàquet


flickr.com

El pa amb tomàquet és una de les preparacions més característiques i originals de la cuina catalana,  i que forma part del seu Corpus Culinari. Alguns diuen que es pot considerar el plat insígnia de la cuina catalana. Consisteix en una llesca de pa sucat amb mig tomàquet madur i amanit amb oli d'oliva i sal. Tradicionalment, menjat amb una arengada a sobre, era un àpat de pagès. Es pot acompanyar amb botifarres, fuet, formatges, anxoves o un altre peix adobat, o verdures rostides a la graella com l'escalivada, però el que amb els anys s'ha convertit en el més popular és el pa amb tomàquet i pernil.
La base original solien ser les llesques de pa de pagès, però a l'actualitat s'utilitza també pa de barra o qualsevol altre tipus de pa.
El pa amb tomàquet ha assolit un cert reconeixement a Espanya com a "plat català".
http://ca.wikipedia.org/wiki/Pa_amb_tom%C3%A0quet

...i si torrem les llesques i abans de sucar-lo amb tomàquet hi freguem un all... és excel·lent!!

    Pa amb tomaquet - Toti Soler/Cinta Massip

Poema del nostre estimat Miquel Martí i Pol
escriptors.cat

El pa amb tomàquet.

Déu ens dó ser catalans
per menjar bon pa amb tomàquet
amb un raig d'oli discret
i un pols de sal si fa falta;

pa de pagès si pot ser,
que és més saborós que els altres,
i tomàquet ben madur,
però que no ho sigui massa.

Déu ens dó un tall de pernil
o llonganissa ben ampla
perquè acompanyin el pa
ben sucadet amb tomàquet;

pernil de bon mastegar,
llonganissa de la Plana,
que els osonencs en això
tenim molta nomenada.

Déu ens dó tot el que he dit
i bons amics a la taula
per comparitr el que mengem
i fer petar la xerrada

que conversar amb els amics
sempre sol despertar gana
i el menjar, si és compartit,
resulta més agradable.

Miquel Martí i Pol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada